Szilvás gombóc
2020.12.02


Gluténmentes, cukormentes, laktózmentes szilvás gombóc
100 perc; 10 db gombóc
Gyors, finom és egyszerű. Tökéletes desszertnek, uzsonnának, vagy egy tartalmas leves után másodiknak. Eddig egyszer készítettem ilyet, de nagy siker volt.
Hozzávalók
- 250 g burgonya
- 1 kvk só
- 100 g rizsliszt
- 1 tk útifű maghéj
- 20 g zsiradék (vaj/margarin/zsír)
- 1 db tojás
Töltelékhez:
1 kis üveg cukrozatlan szilva lekvár
- VAGY 10 db magvazott szilva
- 1 kvk fahéj
25 g kukorica panír morzsa
Elkészítés
- A burgonyát meghámozva, felkockázva sós vízben puhára főzzük. Majd melegen áttörjük. Hagyjuk kihulni, majd adjuk hozzá a tojást, a sót, az útifű maghéjat és annyi rizslisztet, hogy gyúrható tésztát kapjunk.
- A tésztát kinyújtjuk, kb 10x10-es négyzetekre vágjuk. Megszórunk minden kockát egy pici fahéjjal. Majd egy-egy bő kanál szilva lekvárt teszünk a közepükbe.
- Óvatosan gombócot formálunk belőlük. Forrásban lévő, enyhén sós vízbenmegfőzzük. Ha feljönnek a víz tetejére, már meg is főttek.
- Amég a gombócok főnek, kevés zsíron megpirítjuk a kukorica panír morzsát.
- A megfőtt gombócokat beleforgatjuk a morzsába. (Tálalhatjuk egy csepp édesítőszerrel a közepén)